יש אנשים שבאיזה שהוא שלב בחיים שלהם, החליטו לשמור על כשרות, והם לא חייבים להיות דתיים אלא אנשים שפשוט לא רוצים לאכול לא כשר, שהרבה פעמים מתברר גם כהגיוני מבחינה בריאותית. במרכז לסדנאות בישול יש גם סדנת בישול כשרה, אשר מלמדת אנשים כיצד לשמור כשרות במטבח, מהם בעצם חוקי הכשרות ועוד.

הסדנה מיועדת לזוגות או קבוצות של מקומות עבודה, יחידים ובעצם כל מי שמעניין אותו לנהל מטבח כשר. בחלק הראשון נלמדים החוקים ובחלק השני יש בישול מעשי של כמה מנות כשרות.

מעבר לאנשים שרוצים לשמור על כשרות בשביל הבריאות, יש גם אנשים שנמצאים בתהליך כלשהו של התחזקות והסדנה מתאימה גם להם.

אז מה זה בעצם בישול כהלכה?

פירוש המילה כשר הוא מוכן לאכילה. מדובר על מאכלים שמותר לאכול על פי התורה והוכנו על פי ההלכה היהודית. כשרות מתחילה מבחירת בעלי החיים שמותר ליהודים לאכול על פי חוקי התורה. יש לבעלי החיים הללו מאפיינים מסוימים ובעיקרון הן מפריסות פרסה ומעלות גרה. התורה מציינת 

חיות ובהמות מותרים לאכילה ו-24 ציפורים שאסור לאכול כמו למשל עיט, נץ, נשר. ביצים למשל חייבות להגיע רק מתרנגולת.

סדנת בישול כשרה מסבירה גם מדוע דגים כשרים חייבים להיות בעלי קשקשת וסנפיר. הדגים שמותר לאכול הם: קרפיון, אמנון, בקלה, נסיכת הנילוס, סלמון ומקרל. עפ"י התורה אסור לאכול פירות ים וסרטנים כמו למשל צדפות משום שאין להם קשקשת. גם דולפינים ולווייתנים אינם כשרים. בכל הקשור לסושי, יש מיני קוויאר וסושי שנעשים ממיני דגים כשרים עם כלים כשרים כמו קרש חיתוך, סכין ועוד.

תתפלאו לגלות שיש ארבעה סוגי חרקים יותר נכון חגבים, שעפ"י התורה מותר לאכול. משום כך כאשר רוכשים ירקות עם עלים, נוהגים לבחון ולבדוק אותם בקפדנות שאין עליהן חרקים אסורים כמו למשל תולעים. אותו דבר גם פטל ותותים עליהם יכולים להיות חרקים אסורים.

איך מכשירים בשר?

סדנת בישול כשרה כוללת גם הסבר על הכשרת בשר, שזה בעצם הדבר הראשון שצריך ללמוד בקשר לאוכל כשר. כדי שבשר יהיה כשר, חשוב שהמקור שלו יהיה מבהמה או עוף שנשחטו כהלכה. בדרך כלל זה חייב להיעשות מידית כדי לא לגרום סבל לחיה. אחר כך נבחנים אבריו הפנימיים כדי לגלות חלילה מומים שעלולים לפסול אותו מבחינת כשרות. בנוסף הבשר חייב לעבור תהליך של הכשרה הוא אותה מליחה. עפ"י התורה אסור לאכול דם של עוף או חיה, מה שאגב לא אסור לגבי דגים. כדי שהבשר לא "ידמם", מכסים במלח גס את כל הבשר ומניחים אותו למשך שעה נטוי, כדי שהדם יטפטף ממנו. לאחר מכן שוטפים את כל המלח. בנוסף ההכשרה של הבשר חייבת להיעשות בתוך 72 שעות מזמן השחיטה כדי שחלילה לא ייקרש בתוכו הדם. 

לא אוכלים בשר וחלב

עוד לומדים במסגרת סדנת בישול כשרה על האיסורים השונים של מטבח כשר כמו אכילת בשר וחלב יחד. האיסור קובע גם כי אסור להכינם באותם כלים. בכל מטבח כשר יש שתי מערכות נפרדות של כלים גם לבישול וגם לאכילה. בין אכילת מאכלי בשר למוצרי חלב, חייבים לעבור 6 שעות. אך אם מתחילים לאכול מוצרי חלב אפשר לאכול בשר ללא כל הפסקה. בסדנה תלמדו גם כי אסור לאכול איבר מחיה לפני שהומתה וזהו ציווי אחד משבע מצוות בני נח.

דילוג לתוכן